maandag 4 juni 2018

EINDEXAMEN BEELDENDE VORMING 2018

Het thema voor het eindexamen beeldende vorming was: de stad. De leerlingen hebben het thema op heel verschillende manieren aangepakt.

• Een oprukkende stad kreeg vorm, waardoor het Chinese platteland ernstig bedreigd wordt.
  • Een fragiele, kleurrijke ballerina werd in contrast gebracht met grauwe, grote gebouwen van een intimiderende stad.
  • New York was bij een aantal leerlingen favoriet. Anderen zochten het dichterbij huis.
  • Weer anderen verbeeldden de stad op onbereikbare plaatsen, zoals onder water, of in afgelegen gebieden, zoals de Noordpool, waar de natuur bedreigd wordt door stinkende fabrieken en uitlaatgassen van auto’s.
  • Overvolle steden werden weergegeven in abstracte composities of werden met knallende gekleurde gebouwen als persoonlijkheden afgebeeld.
  • Stadsbeelden vol smog werden afgewisseld met een serene visser op zoek naar rust.
  • Knallende merknamen in een grijs getinte stad zijn geplaatst tegenover een sloppenwijk, geschilderd in warme kleuren, waarin een kind zich veilig en gekoesterd voelt door moederliefde.
  • Er werd een omkeerbaar schilderij gemaakt, waarin (hoe je het schilderij ook draait) de vervuiling altijd zichtbaar is.
  • Een overbevolkte stad kreeg vorm, waarin er geen plek meer is voor fauna en waarin dieren als mensen zijn gaan leven.
  • Tot slot maakte iemand een omgetoverde stratenkaart tot kunstwerk, waarin we de boodschap meekrijgen om vooral om ons heen te kijken naar alle prachtige gezichten rondom, in plaats van alleen maar met onszelf bezig te zijn.

Al met al een geslaagd thema!